8.5/10 - Harold Hamersma - 2020
"Verse kruidigheid, donkere pruimen plus de slankheid, bossigheid en intelligentie zoals ik die graag in een Oude Wereld-Pinot Noir aantref. Schenk vol die Pfannebecker. Lijkt mij dat daar namelijk meer in kan dan in een gewoon glas."
Het wijnhuis
Drie generaties, één familie: oprichter Wolfgang Pfannebecker, zijn zoon Holker en kleinzoon Max werken nog steeds samen op de in 1960 gekochte boerderij. Aanvankelijk verbouwden ze ook andere gewassen, maar toen Holker en zijn vrouw in 1979 de leiding overnamen, kwam het zwaartepunt op wijnbouw te liggen. Met Max kwam, sinds 2006, de grote sprong voorwaarts. Met zijn ervaring en nieuwe ideeën opgedaan als wijnbouwer in Bad Kreuznach ging het roer om. De best mogelijke wijn maken met respect voor de natuur werd het voornaamste doel. Sinds 2007 werken ze met gecertificeerde biologische landbouwmethoden. Tegelijkertijd is men overgegaan op handmatig plukken en selecteren van de druiven. Die nieuwe strategie zorgt oogst na oogst voor meer roem.
De druiven
Pinot Noir wordt in Duitsland (Blauer)Spätburgunder genoemd. Het ras is beroemd geworden in de Franse Bourgogne maar verovert nu ook Duitsland. Zijn voorliefde voor een koel klimaat komt hier goed van pas. Onder wijnmakers en wijnliefhebbers bestaat veel discussie waar Pinot Noir aan moet voldoen. Ze zijn in ieder geval allemaal op zoek naar het betoverende parfum dat goede Pinots kenmerkt. De Spätburgunder van Pfannebecker is de variëteit in zijn puurste vorm: delicaat en met fris klein rood fruit. Harmonie en subtiliteit zijn hier de sleutelwoorden. De wijn is licht gekoeld het lekkerst en ideaal voor degene die geen zin heeft in witte wijn bij vis.
De streek
Duitslands meest uitgestrekte wijngebied Rheinhessen ligt in een kromming van de Rijn. Het is ingeklemd tussen andere wijnbouwgebieden: Rheingau in het noorden, Pfalz in het zuiden en Nahe in het westen. Sinds het begin van deze eeuw is er in het gebied veel veranderd. Jonge, talentvolle en hoogopgeleide wijnmakers zorgen voor een kleine revolutie. Zij maken nu de spannendste wijnen. Niet zoals van oudsher op de steile terrassen van de Rijnoevers, maar in het glooiende achterland. Daar ligt ook Pfeddersheim, het dorp waar de Pfannebeckers wijn maken. Ze dragen bij aan Rheinhessens titel van meest boeiende wijngebied van Duitsland.